Wrocław - the Cradle of the Statistics and Demography in Central Europe - Wilke, Jürgen (Wrocław - kolebka statystyki i demografii w Europie Środkowej, 2007)
W artykule jest odpowiedź na pytanie, dlaczego właśnie Wrocław stał się centrum badań statystycznych i demograficznych w końcu XVII w. Teolog Caspar Neumann (1648-1715) i fizyk Johann Christian Kundmann (1684-1751) pracowali we Wrocławiu na polu statystyk dotyczących śmiertelności. Dane Caspara Neumanna dotyczące urodzeń i pogrzebów we Wrocławiu zostały wykorzystane przez Edmunda Halleya (1656-1742) z Londynu (Oksfordu) w przygotowaniu pierwszych naukowych tablic trwania życia. Demograficzne badania Neumanna wiązały się z publikacjami założycieli "arytmetyki politycznej" w Anglii: Graunta i Petty'ego. Uczeń Neumanna Kundmann był jednym z pionierów porównawczej statystyki medycznej w Niemczech i Europie. Analiza przyczyn śmiertelności i zachorowalności dokonana przez Kundmanna ukierunkowała wiele dalszych badań.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1162, s. 210-220