Atrakcyjność regionów turystycznych w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem warunków ekologicznych - Bąk, Iwona (The Attractiveness of Touristic Regions in Poland with Special Regard to Ecological Condition, 2007)
W artykule przedstawiono charakterystykę ruchu turystycznego rejestrowanego w bazie noclegowej zlokalizowanej na terenie podregionów w Polsce w 2004 r. W analizie posłużono się wskaźnikami rozwoju ruchu turystycznego, które pozwoliły na określenie roli badanego podregionu w rozwoju sektora turystycznego w Polsce. Ponadto przeprowadzono badanie przestrzennego zróżnicowania atrakcyjności turystycznej ze szczególnym uwzględnieniem jakości środowiska naturalnego w podregionach Polski oraz utworzono ranking analizowanych podregionów. Turystyka wewnątrzkrajowa, rozumiana jako suma turystyki krajowej i zagranicznej przyjazdowej, jest nierównomiernie rozłożona na obszarze kraju. Poszczególne regiony charakteryzuje bowiem różny poziom warunków recepcji turystów krajowych i zagranicznych. Różny jest więc ich udział w ogólnej liczbie uczestników turystyki wewnątrzkrajowej.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1163, s. 41-54