Sosna pospolita jako bioindykator stanu środowiska w zasięgu oddziaływania przemysłu miedziowego - Dobrzańska Joanna (Scots pine as a bioindicator of the state of the environment under the influence of the copper industry, 2025)
Celem pracy była ocena długoterminowego wpływu przemysłu miedziowego na środowisko w pobliżu Obiektu Unieszkodliwiania Odpadów Wydobywczych (OUOW) „Żelazny Most” na podstawie analizy rocznych przyrostów sosny pospolitej.
Keywords: dendrochronologia; dendrochemia; biomonitoring; IPC-OES; zanieczyszczenia; zmiana klimatu