Poziom wiedzy personelu pielęgniarskiego na temat wsparcia pacjenta w walce z nadwagą i otyłością - Pieńko-Mondorowicz, Emilia; Bielawska, Jolanta (The level of knowledge among nursing staff regarding support for patients in combating overweight and obesity, 2024)
Skala otyłości stanowi wyzwanie dla pracowników ochrony zdrowia, których celem jest nie tylko świadczenie opieki, ale też zapobieganie powikłaniom i chorobom przewlekłym. Celem pracy jest zbadanie poziomu wiedzy personelu pielęgniarskiego na temat nadwagi i otyłości, poznanie opinii, które wpływają na jakość wykonywania usług medycznych oraz na postawę pielęgniarek i pielęgniarzy opiekującymi się pacjentami z nadmierną masą ciała, Pierwsza część pracy definiuje problem nadwagi i otyłości, kwestię rozpoznania oraz leczenia zarówno w sposób farmakologiczny, niefarmakologiczny i inwazyjny. Druga część zawiera przedstawienie badań, które przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego i techniką ankietowania. W badaniu wzięło udział 161 osób, których odpowiedzi analizowano w kategorii cech socjodemograficznych. Wyniki wykazują na wyraźną potrzebę edukacji personelu pielęgniarskiego w zakresie tych zagadnień tak, aby zapewnić pacjentom profesjonalną pomoc i niezbędne wsparcie.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 53(4)/2024, s. 13-31
Keywords: nadwaga; otyłość; opieka pielęgniarska; wsparcie pacjenta