Zarządzanie relacjami z interesariuszami w firmach transportowych - podejście teoretyczne i praktyczne - Jurek, Krzysztof (Managing relationships with stakeholders in transport companies – theoretical and practical approach, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest identyfikacja oraz priorytetyzacja strategicznych interesariuszy przedsiębiorstwa WEN Spółka Cywilna oraz analiza ich roli w sektorze transportu drogowego. Praca omawia teoretyczne podstawy zarządzania interesariuszami, uwzględniając ich wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstw oraz uniwersalne zasady efektywnego zarządzania jako fundament budowania przewagi konkurencyjnej. Na tle historycznych uwarunkowań rozwoju transportu i obowiązujących regulacji prawnych w Unii Europejskiej dokonano szczegółowej analizy badanej firmy, koncentrując się na charakterystyce grup interesariuszy oraz ich znaczeniu w procesach logistycznych i operacyjnych. Wyniki badania wskazują kluczowe relacje, które wymagają szczególnej uwagi w działalności firm spedycyjno-transportowych, oraz proponują metody ich efektywnego kształtowania. Zidentyfikowano również lukę badawczą, jaką stanowi brak analiz porównawczych z udziałem konkurencyjnych przedsiębiorstw, co stanowi rekomendację dla przyszłych badań. Wobec dynamicznego charakteru branży transportowej podkreślono konieczność stałego monitorowania otoczenia oraz elastycznego dostosowywania strategii zarządzania, co jest niezbędne dla utrzymania konkurencyjności. Przedstawione wnioski mogą przyczynić się do optymalizacji zarządzania relacjami z interesariuszami w sektorze transportu drogowego.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 53(4)/2024, s. 35-42
Keywords: interesariusz; logistyka; spedycja; branża transportowa