Zarządzanie bezpieczeństwem w instytucjach pomocy społecznej w obliczu wysokiego obciążenia pracą i obowiązkami - Mucha, Wojciech (Managing safety in social welfare institutions in the face of high workload and responsibilities, 2024)
W przedstawionej publikacji przeanalizowano wpływ przeciążenia pracą na bezpieczeństwo w instytucjach pomocy społecznej. Autor skoncentrował się na specyfice środowiska zawodowego, w którym wysoki poziom stresu może obniżać skuteczność działań na rzecz bezpieczeństwa pracowników. Podkreśla on potrzebę wdrożenia efektywnych narzędzi i strategii zarządzania bezpieczeństwem, dostosowanych do charakterystyki sektora pomocy społecznej, w celu przeciwdziałania negatywnym skutkom przeciążenia oraz poprawy warunków bezpieczeństwa. Zaznaczono, że oprócz innych determinantów, przeciążeniepracą pracowników socjalnych i specjalistów z zakresu pomocy społecznej stanowi istotny czynnik ryzyka, prowadzący do obniżenia poziomu bezpieczeństwa w tych instytucjach. Szczegółowo opisano, w jaki sposób nadmierne obciążenie obowiązkami wpływa na wzrost ryzyka wystąpienia zdarzeń niepożądanych oraz wypalenia zawodowego.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 53(4)/2024, s. 43-55
Keywords: bezpieczeństwo; pracownik socjalny; służby społeczne; praca socjalna; przeciążenie zawodowe