Korupcja w opinii pracowników ochrony zdrowia - Kułak-Taranek, Anna; Bielawska, Jolanta (Corruption in the opinion of healthcare workers, 2024)
W celu poznania opinii pracowników ochrony zdrowia na temat zjawiska korupcji przeprowadzono badania w grupie osób wykonujących różne zawody medyczne. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego i technikę ankietowania. W badaniu udział wzięły 103 osoby, których opinie analizowano w kategoriach cech socjodemograficznych. Analiza przeprowadzonego badania pozwoliła stwierdzić, że w opinii respondentów zjawisko korupcji jest powszechne wśród pracowników ochrony zdrowia. Korupcja nie jest postrzegana przez respondentów jako zjawisko występujące często, w stałym stopniu nasilenia lub z tendencją do nasilania się. Najczęściej wskazywaną przyczyną zachowań korupcyjnych jest źle funkcjonujący system ochrony zdrowia, który generuje ograniczenia w dostępności do niektórych świadczeń.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 53(4)/2024, s. 83-99
Keywords: ochrona zdrowia; korupcja; kadra medyczna