Symulator aktywności spacerowej (SAS) do pomiaru efektywności zdrowotnej miejskich przestrzeni rekreacyjnych - Szurlej, Mikołaj (Strolling activity simulator (SAS) for measuring the health effectiveness of urban recreational spaces, 2024)
W pracy przedstawiono proces, który doprowadził do stworzenia symulatora aktywności spacerowej (SAS) - innowacyjnego narzędzia wspierającego architektoniczno-urbanistyczne decyzje inwestycyjno-projektowe w zakresie poprawy kondycji zdrowotnej społeczeństwa. Główną motywacją podjęcia badań była potrzeba poprawy jakości życia mieszkańców miast poprzez optymalizację rekreacyjnych przestrzeni publicznych, co stanowi istotny wkład w rozwiązanie problemu niedoboru codziennej aktywności fizycznej w nowoczesnych środowiskach zurbanizowanych. W rozprawie wskazano na lukę badawczą w postaci braku narzędzi pozwalających na symulację aktywności spacerowej w przestrzeniach urbanistycznych. Celem pracy było stworzenie modelu SAS, umożliwiającego mierzenie wpływu różnych wariantów przestrzennych na aktywność fizyczną lokalnych mieszkańców. Praca zakładała, że na bazie wiedzy z zakresu medycyny, psychologii oraz symulacji komputerowych można stworzyć symulator, który pozwoli porównywać warianty projektów pod kątem ich oddziaływania na podejmowanie spacerów przez mieszkańców badanego obszaru. W części teoretycznej przeprowadzono interdyscyplinarną analizę literatury, która umożliwiła opracowanie wytycznych dla algorytmu SAS. Prace praktyczne obejmowały zbudowanie symulatora oraz jego walidację w rzeczywistych lokalizacjach na przykładzie miasta Wrocław oraz wybranych miast chińskich. Symulator przeszedł pomyślną weryfikację, generując stabilne i powtarzalne wyniki w postaci map i wykresów aktywności fizycznej, co dowiodło, że opracowany model skutecznie odzwierciedla wybrane aspekty rzeczywistych zachowań spacerowiczów. Opracowany symulator SAS ma również istotną wartość aplikacyjną. Prototypowa wersja narzędzia została wdrożona w rzeczywiste procesy decyzyjne Zarządu Zieleni Miejskiej we Wrocławiu podczas wyboru inwestycji miejskich o największym potencjale aktywizacji ruchowej mieszkańców. Narzędzie zostało także udostępnione studentom Politechniki Wrocławskiej, wspierając ich prace analityczne w ramach projektów inżynierskich i magisterskich. Tym samym praca wniosła istotny wkład w rozwój dziedziny architektury i urbanistyki, otwierając nowe możliwości badań nad oddziaływaniem przestrzeni zbudowanej na zdrowie człowieka.
Keywords: symulator wieloagentowy pieszej aktywności rekreacyjnej; komputerowe wspomaganie decyzji projektowych; urbanistyczne niedobory aktywności fizycznej; wpływ środowiska zbudowanego na zachowanie użytkowników; modelowanie agentowe ruchu spacerowego; multi-agent simulator of pedestrian recreational activity; computer-aided design decision suport; urban deficits of physical activity; impact of the built environment on user behavior; agent-based modeling of strolling movement