Stand der Controllingbezogenen Vorbereitungen Auf Basel II - Ein Empirischer Vergleich Zwischen Polen und Deutschland - Jonen, Andreas; Kużdowicz, Dorota (Stan przygotowań polskich i niemieckich przedsiębiorstw średniej wielkości w obszarze controllingu do nowych umów kapitałowych Basel II - wyniki badań empirycznych, 2007)
Celem artykułu jest prezentacja stanu przygotowań polskich i niemieckich przedsiębiorstw, szczególnie w obszarze controllingu, do wymagań Nowej Umowy Kapitałowej (NUK) Basel II. W tym celu przeprowadzono badania z wykorzystaniem formularza ankietowego, w którym główną uwagę zwrócono na znajomość tematyki NUK i wpływu nowych wymagań na organizację controllingu w przedsiębiorstwie średniej wielkości.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2007; nr 1174, s. 215-225