Wpływ podatku katastralnego na koszty przedsiębiorstwa - Kaczmarczyk, Oliwia (Impact of the Cadastral Tax on Company Costs, 2025)
Podatek katastralny oparty na wartości rynkowej nieruchomości może istotnie wpływać na koszty prowadzonej działalności gospodarczej. Celem badawczym jest prezentacja wpływu tego podatku na obciążenia fiskalne przedsiębiorstwa świadczącego usługi fizjoterapeutyczne. W pierwszej części artykułu przedstawiono teoretyczne aspekty podatku od nieruchomości w Polsce. W tym celu posłużono się metodami badawczymi – analizą literatury oraz aktów prawnych z badanego zakresu. Następnie przeprowadzono symulację obciążeń podatkowych, której wyniki wskazują na istotny wzrost zobowiązań fiskalnych w przypadku objęcia nieruchomości podatkiem katastralnym.
Cytuj jako: Kaczmarczyk, O. (2025). Wpływ podatku katastralnego na koszty przedsiębiorstwa. W: M. Biernacki i R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 70-79). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: badanie sprawozdań finansowych; istotność; afiliacja; podatek kastralny; transakcje łańcuchowe; składka zdrowotna; organizacje