Zastosowanie międzynarodowych warunków sprzedaży DAP w transakcjach łańcuchowych - Łużna, Natalia (Application of International DAP Terms of Sale in Chain Transactions, 2025)
Celem artykułu jest analiza zasad przypisywania odpowiedzialności za transport, określania miejsca opodatkowania VAT oraz klasyfikacji transakcji łańcuchowych realizowanych na warunkach delivered at place (DAP) z udziałem polskich podatników VAT i podmiotów z państw członkowskich UE, w których jeden podmiot jest zarejestrowanym podatnikiem VAT, a drugi konsumentem końcowym. Ponadto dokonano oceny efektywności reguły DAP w transakcjach łańcuchowych z perspektywy obowiązków podatkowych i zgodności z przepisami ustawy o VAT. Badanie koncentruje się na konsekwencjach VAT takich transakcji, w szczególności w kontekście polskich przepisów podatkowych i unijnych dyrektyw VAT. Analiza dotyczy przypisania odpowiedzialności za transport, określenia miejsca opodatkowania oraz prawidłowej klasyfikacji transakcji na gruncie przepisów o VAT. Dodatkowo artykuł ocenia przydatność DAP w tych scenariuszach i bada jego wpływ na obowiązki podatkowe oraz zgodność z przepisami. Ustalenia te dostarczają m.in. praktycznych spostrzeżeń dla polskich podmiotów prowadzących sprzedaż transgraniczną i dążących do prawidłowego przebiegu oraz opodatkowania zawieranych transakcji międzynarodowych.
Cytuj jako: Łużna, N. (2025). Zastosowanie międzynarodowych warunków sprzedaży DAP w transakcjach łańcuchowych. W: M. Biernacki i R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 94-105). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: badanie sprawozdań finansowych; istotność; afiliacja; podatek kastralny; transakcje łańcuchowe; składka zdrowotna; organizacje