Wyzwania biegłego rewidenta w kontekście ochrony danych osobowych - Naglik, Aleksandra (Auditor’s Challenges Related to Personal Data Protection, 2025)
Decyzją Urzędu Ochrony Danych Osobowych firmy audytorskie oraz biegli rewidenci pełnią rolę samodzielnych administratorów, co wiąże się z koniecznością spełnienia wymogów zawartych w regulacjach odnośnie do ochrony danych. W artykule omówiono główne wyzwania związane z ochroną danych osobowych, z którymi muszą mierzyć się biegli rewidenci, świadcząc usługi rewizyjne. Przeprowadzono również badanie empiryczne mające na celu wyłonienie najbardziej problematycznych obszarów w zakresie ochrony danych osobowych badanego podmiotu.
Cytuj jako: Naglik, A. (2025). Wyzwania biegłego rewidenta w kontekście ochrony danych osobowych. W: M. Biernacki i R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 106-114). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: badanie sprawozdań finansowych; istotność; afiliacja; podatek kastralny; transakcje łańcuchowe; składka zdrowotna; organizacje