Przestępczość finansowa na przykładzie Amber Gold - Śliwka, Patrycja (Financial Crime on the Example of the Amber Gold Case, 2025)
W artykule omówiono problematykę przestępczości finansowej, definiując ją jako działania mające na celu nielegalne wzbogacenie się. Odwołano się do teorii trójkąta oszustw, w którym wskazać można trzy kluczowe elementy: presję, racjonalizację i okazję. Podkreślono również rolę instytucji państwowych i banków w zwalczaniu przestępczości finansowej w Polsce. Artykuł przedstawia analizę przypadku Amber Gold, piramidy finansowej, która oszukała tysiące osób. Opisano mechanizm działania przedsiębiorstwa, jego strategię medialną oraz reakcję instytucji, które zwalczają przestępczość finansową w Polsce. Tekst zwraca uwagę na rosnące zagrożenie przestępczością finansową, podkreślając konieczność edukacji i ciągłego doskonalenia systemów kontroli.
Cytuj jako: Śliwka, P. (2025). Przestępczość finansowa na przykładzie Amber Gold. W: M. Biernacki i R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 137-142). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: badanie sprawozdań finansowych; istotność; afiliacja; podatek kastralny; transakcje łańcuchowe; składka zdrowotna; organizacje