Przebudowa histologiczna i strukturalna strun ścięgnistych a ich wytrzymałość mechaniczna w świetle progresji zmian degeneracyjnych w zwyrodnieniu śluzakowatym zastawki mitralnej (MMVD) u psów - Gach Justyn (Histological and structural remodeling of mitral valve chordae tendineae and the traction resistance in aspect of the progression of degenerative changes in myxomatous mitral valve disease (MMVD) in dogs, 2025)
Niniejsze badania miały na celu usystematyzowanie wiedzy dotyczącej strun ścięgnistych, ich zmian strukturalnych i biomechanicznych, określenie zależności między tymi cechami, a także identyfikację czynników predysponujących do pęknięcia struny w przebiegu śluzakowatego zwyrodnienia zastawki mitralnej.
Keywords: biomechanika; histopatologia; immunohistochemia; naprężenie; odkształcenie; pies; struny ścięgniste; śluzakowate zwyrodnienie zastawki mitralnej