Podróż z niepełnosprawnością - Dębiec-Bąk, Agnieszka (red.nauk.); Skubera, Artur (red. nauk.); Skrzek, Anna (red. nauk.) (Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu, 2025)
Osoby z niepełnosprawnościami w obszarze układu ruchowego oczekują pomocy w poruszaniu się i odzyskiwaniu samodzielności. Poszukują rozwiązań, które przyniosą poprawę ich stanu. Rozwiązania te polegają zazwyczaj na intensywnej pracy podczas rehabilitacji medycznej oraz korzystaniu z wysokiej jakości sprzętu ortopedycznego i wyrobów medycznych.W Podróży z niepełnosprawnością (ang. patient journey) opisano trzy etapy aktywności podejmowanej przez pacjenta: w pozycji leżącej, siedzącej i stojącej. Sporo miejsca poświęcono także aktywnej niepełnosprawności osób poruszających się na wózku. W każdym rozdziale przedstawione zostały narzędzia i sprzęt medyczny wspierający proces rehabilitacji.Celem tej publikacji jest przybliżenie Czytelnikowi wiedzy dotyczącej wyrobów medycznych oraz ich zastosowania w procesie leczenia. Jest ona skierowana do studentów kierunków fizjoterapii i terapii zajęciowej. Adresatami są również pracownicy i opiekunowie medyczni oraz sami pacjenci i członkowie ich rodziny.
Keywords: rehabilitacja; osoby niepełnosprawne; mobilność; wyroby medyczne; niepełnosprawność