Uogólnienia zależności między wytrzymałością a twardością lub składem budowlanych stali konstrukcyjnych - Dudkiewicz, Jacek (Generalizations of the relationship between strength and hardness or composition of structural steels, 2000)
Przedstawiono analizy doświadczalno-teoretyczne dla stali stosowanych w budownictwie. Zbadano wytężenie naprężeniami normalnymi jak i ścinającymi rozpatrywanymi osobno i łącznie. Udowodniono, że wpływ wytężenia zmniejsza się wraz ze wzrostem wytrzymałości. Potwierdzono, że relacja między wytrzymałością a twardością jest funkcją stanu naprężeń normalnych. Zweryfikowano wpływ grubości badanych elementów na relację między wytrzymałością a twardością. Określono bezpośrednią zależność między twardością lub parametrami wytrzymałościowymi a ich składem chemicznym.
Keywords: stal konstrukcyjna budowlana; relacja właściwości; wytrzymałość; twardość Brinella; skład chemiczny; wytężenie; badania doświadczalne; statystyka; zagadnienie kontaktowe; structural steel; property relationship; strength; Brinell hardness; chemical composition; effort; experimental studies; statistics; contact problem