Zaspokojenie potrzeb społecznych w gminach zagrożonych trwałą marginalizacją – możliwości i wyniki badania w ujęciu statystycznym - Szafranek-Stefaniuk, Edyta; Michoń, Danuta; Pordzik, Wiktoria (Meeting Social Needs in Communes at Risk of Permanent Marginalisation – Possibilities and Results of the Study in Statistical Approach, 2024)
Gminy zagrożone trwałą marginalizacją jako typ obszarów strategicznej interwencji stanowią ważne jednostki w polityce regionalnej kraju i wymagają monitorowania problemów ich rozwoju. Jednym z takich problemów jest niewystarczający poziom zaspokojenia potrzeb społecznych. Celem opracowania jest określenie możliwości prowadzenia badań nad zaspokojeniem potrzeb społecznych w tych gminach, a także zaproponowanie metody pomiaru oraz identyfikacja tego zjawiska. Analizy dla lat 2014-2022 dowiodły, że zasoby danych statystyki publicznej umożliwiają prowadzenie badań, w tym metodą taksonomiczną. Zastosowano metodę sum standaryzowanych, wykorzystując unitaryzację zerowaną jako metodę normalizacji. Wyniki badań wskazały zmiany poziomu zaspokojenia potrzeb społecznych w badanych gminach, a także jego zróżnicowanie przestrzenne. Wykazano, że poziom zaspokojenia potrzeb społecznych w większości gmin zagrożonych trwałą marginalizacją uległ poprawie.
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2024, Nr 22 (28), s. 62-74
Keywords: potrzeby społeczne; gminy zagrożone trwałą marginalizacją; Polska; statystyka publiczna; metody badań; miernik statystyczny; social needs; communes at risk of permanent marginalisation; Poland; public statistics; research methods; statistical measure