Size Matters : Measurement and Science - Hand, David J. (Wielkość ma znaczenie : pomiar i nauka, 2007)
Koncepcje pomiaru są tak wszechobecne, że często ich nie zauważamy: są to po prostu części otoczenia koncepcyjnego, w którym funkcjonujemy. Jednak nie zawsze tak było. Artykuł bada istotę pomiaru, pokazując jak skonstruowane są procedury pomiaru i jak się one ściśle przeplatają z teoriami naukowymi.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Taksonomia (14); 2007; nr 1169, s. 17-26