The firm value creation role of risk based cash balances - Michalski, Grzegorz (Wpływ utrzymania zasobów środków pieniężnych wynikających z ryzyka na wzrost wartości przedsiębiorstwa, 2008)
Podstawowym finansowym celem działania przedsiębiorstwa jest maksymalizacja jego wartości. Zarządzanie gotowką powinno przyczyniać się także do osiągnięcia tego podstawowego celu. Realizacja strategii maksymalizacji wartości przedsiębiorstwa odbywa się w warunkach ryzyka i niepewności. W artykule zaprezentowano wynikające z istnienia ryzyka powody utrzymywania gotowki i jej ekwiwalentow. Podjęto także probę ustalenia sposobow wyznaczania ostrożnościowych i spekulacyjnych zasobow gotowki i jej ekwiwalentow oraz ich związku z kreowaniem wartości przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Ekonometria (20); 2008; nr 1195, s. 175-183