The Football Distance - Sokołowski, Andrzej (Odległość futbolowa, 2007)
W pracy zaproponowano sposób mierzenia odległości między dwoma wynikami meczów piłkarskich. Wynik meczu może być rozpatrywany (z punktu widzenia jednej z drużyn) jako zmienna trzywymiarowa. Pierwszy wymiar ma charakter jakościowy: zwycięstwo, remis, porażka. Dwa następne to zmienne ilościowe: liczba goli strzelonych i liczba goli straconych. W prognozowaniu wyników meczów piłkarskich ważniejsze wydaje się trafne odgadnięcie wyniku "jakościowego", który jednocześnie determinuje relację pomiędzy dwoma wymiarami ilościowymi. Odległość między dwoma wynikami definiowania jest w specjalnej trzysegmentowej przestrzeni dwuwymiarowej. Podano wzory przekształcające surowe wyniki w takie, które pozwalają na zastosowanie klasycznych sposobów liczenia odległości, a jednocześnie zapewniają większe znaczenie jakościowej zgodności wyników. Przedstawiono też dwa inne zastosowania postulowanego podejścia.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Taksonomia (14); 2007; nr 1169, s. 33-36