Nowe zarządzanie w administracji publicznej z perspektywy redukcji śladu węglowego - Wiszniowski, Robert (New Management in Public Administration from the Viewpoint of the Reduction of Carbon Footprint, 2025)
Redukcja śladu węglowego w sektorze publicznym to kluczowy element walki ze zmianami klimatycznymi. Administracja publiczna ma do dyspozycji szereg instrumentów, takich jak prawodawstwo, planowanie przestrzenne, edukacja i współpraca międzynarodowa, które mogą się skutecznie przyczynić do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Wiele krajów, w tym państwa skandynawskie, Niemcy i Holandia, wdrożyło ambitne strategie redukcji śladu węglowego, osiągając znaczące sukcesy. Zarządzanie sektorem publicznym musi być oparte na zrównoważonym rozwoju i redukcji śladu węglowego, co wymaga zmiany zachowań zarówno pracowników, jak i obywateli. Redukcja śladu węglowego stanowi inwestycję w przyszłość, która przyniesie korzyści środowiskowe, ekonomiczne i społeczne.
Administracja publiczna i polityki publiczne. Tom poświęcony pamięci Profesora Ryszarda Herbuta, s. 16-38
Keywords: ślad węglowy; sektor publiczny; zrównoważony rozwój; zielona administracja publiczna