Uwarunkowania i kierunki rozwoju administracji publicznej w Polsce po 1989 roku - Jabłoński, Andrzej W. (Conditions and Directions of Development of Public Administration in Poland After 1989, 2025)
Przedmiotem rozdziału jest analiza reform administracji publicznej w Polsce w ostatnim 35-leciu w kontekście ich uwarunkowań wewnętrznych i zewnętrznych. W badanym okresie administracja centralna i samorządowa podlegała zmianom instytucjonalnym, funkcjonalnym, organizacji i zasad działania, miejsca i roli w systemie państwa i prawa. U podstaw reform administracyjnych w Polsce i Europie Środkowej po upadku reżimów realnego socjalizmu były procesy demokratyzacji systemów politycznych. Administracja znalazła się w nowym otoczeniu politycznym obejmującym wartości, zasady, instytucje i metody funkcjonowania. Najważniejsze reformy administracyjne po 1989 r. polegały na decentralizacji władzy publicznej i odrodzeniu demokracji lokalnej i regionalnej. W pierwszej dekadzie XXI stulecia administracja publiczna nowych państw członkowskich Unii Europejskiej została objęta procesami integracji i europeizacji. W późniejszym okresie wprowadzano zmiany w kierunku zarządzania publicznego, cyfryzacji, deregulacji i sekurytyzacji. Te ostatnie związane są z włączaniem administracji do polityki obronnej państwa.
Administracja publiczna i polityki publiczne. Tom poświęcony pamięci Profesora Ryszarda Herbuta, s. 39-56
Keywords: administracja publiczna; Polska; transformacja ustrojowa