Migranci i dziedzictwo kulturowe. Przypadek Ziem Zachodnich Polski - Małkiewicz, Andrzej (Migrants and Cultural Heritage: The Case of Poland’s Western Territories, 2025)
W rozdziale omówiono niektóre problemy adaptacji do nowego środowiska kulturowego polskich migrantów przybywających na Ziemie Zachodnie od 1945 roku. Przybysze odczuwali niechęć wobec tutejszej kultury materialnej i tradycji, nie umieli wykorzystać miejscowych zasobów i lokalnych możliwości, wiele obiektów zniszczyli. Proces adaptacji doprowadził powoli do utożsamienia się przez większość z nich (czy ich potomków) z nowym miejscem zamieszkania, jego tradycjami i wartościami. Sformułowano postulaty dotyczące przyszłych badań porównawczych między losem i postępowaniem migrantów polskich oraz sytuacją innych grup migrantów w świecie w przeszłości i obecnie.
Administracja publiczna i polityki publiczne. Tom poświęcony pamięci Profesora Ryszarda Herbuta, s. 57-75
Keywords: migranci; dziedzictwo kulturowe; Ziemie Zachodnie; polityka historyczna; studia postkolonialne