Ochrona małoletnich po zmianach dokonanych ustawą z 28 lipca 2023 roku - aspekty pedagogiczne i prawne - Radyńska, Małgorzata; Kamieński, Grzegorz (Protection of Minors after the Changes Introducedby the Act of July 28, 2023 - Pedagogical and Legal Aspects, 2025)
Ustawa z dnia 28 lipca 2023 r. o zmianie ustawy – Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz niektórych innych ustaw ‒ dokonała szeregu zmian w przepisach prawa w celu podwyższenia standardów uczestnictwa małoletnich w procedurach sądowych, wzmocnienia ich ochrony, w tym także systemowej ochrony przed skrzywdzeniem, oraz podwyższenia poziomu poszanowania praw osób z niepełnosprawnością. Uchwalenie ustawy o ochronie małoletnich, zwanej też ustawą Kamilka, było odpowiedzią ustawodawcy na sytuację chłopca, który zmarł w wyniku ciężkich obrażeń, będących efektem brutalnego pobicia przez ojczyma. Autorzy wskazują, iż wprowadzone rozwiązania, opierające się na pedagogicznych podstawach, wprowadziły wiele rozwiązań administracyjno-prawnych w zakresie ochrony małoletnich. Choć dokonane zmiany są niezwykle istotne i stanowią odpowiedź na oczekiwania społeczne co do ochrony małoletnich, to jednak ustawa ta nie wyeliminowała wszelkich niedociągnięć w zakresie ochrony małoletnich przed przemocą.
Administracja publiczna i polityki publiczne. Tom poświęcony pamięci Profesora Ryszarda Herbuta, s. 126-141
Keywords: ochrona małoletnich; standardy ochrony małoletnich; przemoc; prawo rodzinne i małoletnich