Prognozowanie przychodów, kosztów i wyniku finansowego za pomocą metody funkcji trendu oraz analiza dynamiki w warunkach niepewności - Sikorska-Nowak, Aneta; Wartecki, Andrzej (Revenue, Cost, and Cash Flow Forecasting Using Trend Function Method and dynamics Analysis Under Uncertainty Conditions, 2025)
W obliczu rosnącej niepewności ekonomicznej efektywne prognozowanie finansowe staje się kluczowe dla stabilności i rozwoju przedsiębiorstw. Niniejszy rozdział przedstawia zastosowanie zaawansowanych metod analizy matematyczno-statystycznej do prognozowania przychodów, kosztów i wyniku finansowego na przykładzie Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej w Śremie Spółka z o.o. Metodologia badawcza opiera się na funkcji trendu do modelowania przychodów oraz na indeksach jednopodstawowych i łańcuchowych do analizy dynamiki kosztów oraz wyniku finansowego. Wyniki badań wskazują na znaczące fluktuacje kosztów, a także niestabilność wyników finansowych w analizowanym okresie. Praca podkreśla znaczenie zrozumienia przyczyn fluktuacji finansowych i wskazuje na potrzebę dalszej optymalizacji procesów planistyczno-prognostycznych. Zaprezentowane w rozdziale wyniki mają na celu pomoc w podejmowaniu strategicznych decyzji biznesowych oraz projektowaniu efektywnych planów finansowych w warunkach zmiennej gospodarki.
Administracja publiczna i polityki publiczne. Tom poświęcony pamięci Profesora Ryszarda Herbuta, s. 223-238
Keywords: prognozowanie finansowe; analiza statystyczna; funkcja trendu; indeksy dynamiki; niepewność ekonomiczna