Doskonalenie procesu wprowadzania nowych pracowników do pracy jako element poprawy efektywności w organizacji - Wojtasik, Wojciech (Improving the Employee Onboarding Process as a Factor of Organizational Efficiency, 2025)
Celem opracowania jest ocena skuteczności procesu wprowadzania nowych pracowników do pracy w wybranym dziale przedsiębiorstwa oraz wskazanie możliwości doskonalenia tego procesu. Obiektem badań jest dział operacyjny przedsiębiorstwa z branży rozliczeń medycznych, zatrudniający ponad 50 osób. W opracowaniu zastosowano dwie metody badawcze: badanie ankietowe metodą CAWI skierowane do pracowników oraz analizę danych operacyjnych dotyczących produktywności w pierwszych miesiącach pracy. Wyniki pokazały, że pracownicy objęci uporządkowanym procesem wdrażania od pierwszego dnia szybciej osiągali docelowy poziom efektywności oraz wyższy poziom zaangażowania. W pracy sformułowano wnioski praktyczne, w tym rekomendacje dotyczące standaryzacji procesu, wzmocnienia roli mentora oraz dostosowania treści szkoleniowych do potrzeb pracownika.
Cytuj jako: Wojtasik, W. (2025). Doskonalenie procesu wprowadzania nowych pracowników do pracy jako element poprawy efektywności w organizacji. W: R. Brajer-Marczak, A. Marciszewska (red.), Procesy i projekty w doskonaleniu organizacji (s. 90-98). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: wdrożenie pracownika; efektywność; mentor; adaptacja; onboarding; employee adaptation; productivity; mentoring