Segmentacja rynku na podstawie preferencji konsumentów z zastosowaniem modeli klas ukrytych w środowisku R - Bartłomowicz, Tomasz; Bąk, Andrzej (Market Segmentation Based on Consumer Preferences Using Latent Class Models in the R Environment, 2025)
[Monografia prezentuje współczesne, ilościowe podejście do segmentacji rynku oparte na modelach klas ukrytych (LCA), podkreślając ich potencjał w badaniach marketingowych. Autorzy omawiają kluczowe zagadnienia związane z preferencjami i zachowaniami konsumentów, jak również zagadnienia związane z klasyfikacją i analizą skupień. W części empirycznej przedstawiono przykłady zastosowania LCA z wykorzystaniem pięciu pakietów programu R (LCAvarsel, poLCA, stepmixr, multilevLCA, flexmix), wskazując ich funkcjonalność i przydatność w badaniach rynkowych. Całość publikacji uzupełniają studia przypadków, które krok po kroku ilustrują praktyczne wykorzystanie modeli klas ukrytych w procesie segmentacji rynku opartej na preferencjach konsumentów.] z zapowiedzi
Cytuj jako: Bartłomowicz, T. i Bąk, A. (2025). Segmentacja rynku na podstawie preferencji konsumentów z zastosowaniem modeli klas ukrytych w środowisku R. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
s. 182
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Nota copyright obowiązuje do 30 kwietnia 2026. Od 1 maja 2026 publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).
Keywords: segmentacja; preferencje konsumentów; analiza klas ukrytych; program R