Zarządzanie strukturą pasywów - Oleksyk, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
[Bezpieczny poziom zadłużenia nie jest terminem jednoznacznie zdefiniowanym. Nie można wskazać jednej miary, która byłaby wykorzystywana we wszystkich przedsiębiorstwach. Bezpieczeństwo finansowe nie jest celem samym w sobie, gdyż można je osiągnąć poprzez całkowitą rezygnację z zaciągania zobowiązań. Diametralna rezygnacja z zobowiązań może doprowadzić jednostkę do utraty wielu rynkowych szans, co bezpośrednio przekłada się na istotne obniżenie efektywności. Wypracowanie optymalnej relacji pomiędzy kapitałami własnymi i obcymi ma na celu zrównoważenie zagrożeń działalności przedsiębiorstwa z minimalnym, założonym przez właścicieli, stopniem efektywności działalności. Celem monografii jest zaprezentowanie istotnych czynników wpływających na decyzje właścicieli i zarządzających różnorodnymi jednostkami gospodarczymi. Decyzje te ukierunkowane są na niezakłócony rozwój i zdolność do kontynuowania działalności tych jednostek. Autor w oparciu o wieloletnie doświadczenie praktyczne, badania literatury oraz dobór sprawozdań finansowych kilkunastu przedsiębiorstw działających na polskim rynku wskazuje najważniejsze uwarunkowania wpływające na kreowanie optymalnej struktury źródeł finansowania.] z zapowiedzi
Nota copyright obowiązuje do 31 maja 2026. Od 1 czerwca 2026 publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).
s. 118
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Cytuj jako: Oleksyk, P. (2025). Zarządzanie strukturą pasywów. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: pasywa; kapitały własne; analiza zadłużenia; bezpieczeństwo finansowe