Demographic Risk Against Insurance Systems in Selected EU Countries - Balcerowicz-Szkutnik, Maria (Ryzyko demograficzne a systemy ubezpieczeniowe w wybranych krajach UE, 2008)
W referacie przedstawione zostały wyniki analiz statystyczno-demograficznych dotyczących szeroko rozumianego ryzyka demograficznego przejawiającego się w zmiennej dynamice podstawowych współczynników demograficznych, a mianowicie współczynników starzenia zarówno demograficznego, jak i zasobów pracy oraz zmiany proporcji liczebnościowych wybranych subpopulacji ludności. Analizy przeprowadzono zarówno dla Polski, jak i dla wybranych krajów UE. W uzupełnieniu referatu scharakteryzowano systemy ubezpieczeniowe wybranych państw ze zwróceniem szczególnej uwagi na wpływ zmian demograficznych na funkcjonowanie obecne i przyszłe tych systemów ubezpieczeń, zwłaszcza w sferze ubezpieczeń społecznych.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2008; nr 1197, s. 13-21