Między centrum a peryferiami: depopulacja jako systemowe wyzwanie rozwojowe Japonii - Szalachcic, Weronika (Between Center and Periphery: Depopulation as a Systemic Development Challange for Japan, 2025)
Celem niniejszego rozdziału jest przedstawienie postępującej depopulacji Japonii jako zjawiska o charakterze systemowym, osadzonym w kontekście długofalowej centralizacji funkcjonalnej i ograniczonej decentralizacji instytucjonalnej po II wojnie światowej. Przedmiotem badań są mechanizmy zarządzania terytorialnego w Japonii w perspektywie długiego trwania, a także lokalne strategie rewitalizacji na obszarach wiejskich, stanowiące odpowiedź na kryzys demograficzny. Do badań zastosowano metodę jakościowej analizy z wykorzystaniem danych zastanych, w tym literatury naukowej, dokumentów oraz studium przypadku jednego ze zdepopulowanych regionów.
Cytuj jako: Szlachcic, W. (2025). Między centrum a peryferiami: depopulacja jako systemowe wyzwanie rozwojowe Japonii. W: M. Stawicka (red.), Ekonomia (s. 123-134). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: depopulacja; centralizacja funkcjonalna; regiony Kaso; depopulation; functional centralization; Kaso regions