Wyzwania i perspektywy rozwoju społeczno-gospodarczego Stanów Zjednoczonych: analiza jakości życia, edukacji i opieki zdrowotnej - Warzecha, Kinga; Kyriienko, Anastasiia (Challenges and Development Prospects of the Socio-Economic Landscape of the United States: an Analysis of Quality of Life, Education, and Healthcare, 2025)
Celem rozdziału jest ukazanie głównych czynników determinujących jakość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych w kontekście społeczno-gospodarczym, edukacyjnym i zdrowotnym. Przeprowadzona analiza wykazuje, że mimo wysokiego poziomu rozwoju technologicznego i gospodarczego, kraj ten boryka się z licznymi wyzwaniami. Należą do nich nierówności dochodowe, ograniczony dostęp do edukacji i ochrony zdrowia oraz rosnące koszty życia. Wskaźniki takie jak indeks Giniego, Human Development Index oraz poziom ubóstwa wskazują na istotne dysproporcje społeczne. System edukacyjny, choć rozwinięty, wykazuje znaczne różnice jakościowe pomiędzy poszczególnymi stanami, co przekłada się na ograniczoną mobilność społeczną. Wysokie koszty leczenia sprawiają, że opieka zdrowotna pozostaje poza zasięgiem wielu obywateli, co obniża wskaźniki długości życia. W pracy podkreślono konieczność wprowadzenia reform w polityce publicznej, w tym zmian w zakresie edukacji, zatrudnienia i ochrony zdrowia, które mogłyby zmniejszyć nierówności społeczne i poprawić jakość życia mieszkańców USA. Wybór Stanów Zjednoczonych jako przypadku badawczego wynika z ich statusu jednej z najbardziej rozwiniętych gospodarek świata, gdzie zaobserwować można unikalne współwystępowanie zaawansowanego rozwoju technologicznego z narastającymi nierównościami społecznymi oraz systemowymi wyzwaniami w obszarze edukacji i opieki zdrowotnej.
Cytuj jako: Warzecha, K. i Kyriienko, A. (2025). Wyzwania i perspektywy rozwoju społeczno-gospodarczego Stanów Zjednoczonych: analiza jakości życia, edukacji i opieki zdrowotnej. W: M. Stawicka (red.), Ekonomia (s. 148-160). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: jakość życia; nierówności dochodowe; system opieki zdrowotnej; edukacja; ubóstwo; bezrobocie; indeks Giniego; human development index; quality of life; income inequality; healthcare system; education; poverty; unemployment; Gini index; Human Development Index