Cyberbezpieczeństwo systemu finansowego - Wawrzyniak, Dariusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
Monografia Cyberbezpieczeństwo systemu finansowego stanowi pogłębione, interdyscyplinarne opracowanie naukowe poświęcone problematyce bezpieczeństwa cyfrowego w sektorze finansowym, analizowanego w kontekście intensywnych procesów informatyzacji współczesnej gospodarki. Publikacja integruje podejścia właściwe naukom ekonomicznym i informatycznym, ukazując wielowymiarową sieć zależności pomiędzy rozwojem technologii cyfrowych a stabilnością, odpornością oraz systemowym bezpieczeństwem sektora finansowego. Autor podejmuje próbę sformułowania spójnych ram teoretycznych dla zrozumienia zjawisk zachodzących na styku finansów, technologii i bezpieczeństwa informacji. Adresatami monografii są zarówno badacze zajmujący się problematyką bezpieczeństwa finansowego i cyfrowego, jak i studenci kierunków ekonomicznych oraz informatycznych, a także praktycy rynku – przedstawiciele instytucji bankowych, nadzorczych i fintechowych – zainteresowani współczesnymi wyzwaniami w zakresie zarządzania ryzykiem informatycznym, projektowania bezpiecznych systemów teleinformatycznych oraz zapewnienia ciągłości działania infrastruktury krytycznej sektora finansowego. [nota autora]
s. 139
Cytuj jako: Wawrzyniak, D. (2025). Cyberbezpieczeństwo systemu finansowego. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: cyberbezpieczeństwo systemu finansowego; bezpieczeństwo informatyczne w bankowości; ryzyko cybernetyczne; infrastruktura finansowa; odporność cyfrowa; sektor finansowy; stabilność systemu finansowego; informatyzacja sektora finansowego