Rola polityki spójności w obliczu współczesnych przemian demograficznych – analiza czynników wpływających na spójność społeczną w Unii Europejskiej - Bedrunka-Gudaniec, Karina (Migrations of Poles in the first decades of the 21st century in the context of socio-economic transformations. Selected issues, 2025)
W monografii podjęto temat współczesnych procesów migracyjnych w Polsce w dynamicznie zmieniających się realiach społeczno-gospodarczych pierwszych dekad XXI wieku. Autorzy ukazują, jak transformacje związane m.in. z integracją europejską, globalizacją, digitalizacją i przemianami rynku pracy przeobraziły wzorce mobilności Polaków, nadając migracjom zarówno wymiar reaktywny, jak i generatywny – pogłębiający depopulację oraz zróżnicowania przestrzenne. Książka składa się z trzech części poświęconych: migracjom edukacyjnym młodzieży, migracjom wewnętrznym oraz migracjom zagranicznym i powrotnym. Autorzy analizują m.in. uwarunkowania wyborów edukacyjnych i odpływu kapitału ludzkiego z regionów peryferyjnych, przemiany obszarów wiejskich po akcesji do UE, międzypokoleniowe różnice w motywacjach migracyjnych, a także wpływ mobilności na spójność społeczną. W podsumowaniu podkreślono złożoność współczesnych migracji oraz potrzebę interdyscyplinarnych badań nad ich konsekwencjami. [nota autora]
Cytuj jako: Bedrunka-Gudaniec, K. (2025). Rola polityki spójności w obliczu współczesnych przemian demograficznych – analiza czynników wpływających na spójność społeczną w Unii Europejskiej. W: A. Dolińska, R. Jończy, J. Rokitowska-Malcher (red.), Migracje Polaków w pierwszych dekadach XXI wieku w kontekście przemian społeczno-gospodarczych. Wybrane zagadnienia (s. 104-122). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: migracje; depopulacja; zmiany demograficzne; nierówności przestrzenne; peryferyzacja