Opodatkowanie gospodarstw rolnych w Polsce – przeszłość, teraźniejszość, przyszłość - Koryś, Agnieszka; Kowalik, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
Perspektywa zmian w obszarze opodatkowania rolnictwa to stały element debaty wokół działalności polskiego rolnika. Głosy mówiące o potrzebie dokonania przekształceń w systemie rozliczania się z działalności rolniczej obecne są w mediach, deklaracjach politycznych, a także w opiniach ekspertów. Prezentowana monografia stanowi próbę przedstawienia opodatkowania rolnictwa w Polsce, w szczególności rolników indywidualnych, na podstawie dotychczasowej literatury przedmiotu. Autorzy omówili historię opodatkowania gospodarstw rolnych, następnie przeszli do przedstawienia aktualnego systemu opodatkowania rolnictwa. Ostatnia część monografii prezentuje ewentualne zmiany opodatkowania tego sektora i ich analizę oraz badanie własne i wnioski autorów monografii. [nota autora]
s. 86
Cytuj jako: Koryś, A. i Kowalik, P. (2025). Opodatkowanie gospodarstw rolnych w Polsce – przeszłość, teraźniejszość, przyszłość. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Nota copyright obowiązuje do 31 maja 2026 roku. Wydawcy Od 1 czerwca 2026 roku publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).
Keywords: rolnictwo; opodatkowanie; gospodarstwa FADN; podatek rolny; podatek dochodowy; indywidualne gospodarstwa rolne