Opracowanie preparatu synbiotycznego o wysokim potencjale przeciwdrobnoustrojowym do stosowania w profilaktyce względem bakterii wywołującej zgnilec amerykański w rodzinach pszczelich - Nowotnik Piotr (Development of a Synbiotic Formulation with High Antimicrobial Potential for the Prevention of American Foulbrood in Honeybee Colonies, 2025)
Celem zrealizowanego doktoratu wdrożeniowego było zastosowanie niewykorzystanego jeszcze potencjału biotechnologii i mikrobiologii do opracowania kompleksowej technologii i know-how, którego efektem było powstanie preparatu synbiotycznego zachowującego wysoką farmakodynamikę działania w ograniczaniu rozwoju i zapobieganiu transmisji patogenu P. larvae.
Keywords: aktywność przeciwdrobnoustrojowa; bakteriocyny; bioasekuracja; CLSI; EUCAST; Evidence Based-Practices; metabolity; Paenibacillus larvae; probiotyki; pszczoła miodna; metafilaktyka; zgnilec amerykański