Dynamiczne dobra wspólne – perspektywa eksperymentalna - Pająk, Michał (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
W obliczu narastających globalnych wyzwań – od degradacji środowiska po zmiany klimatyczne – pytanie o to, jak skutecznie zarządzać dobrami wspólnymi, staje się jednym z kluczowych problemów współczesności. Monografia przedstawia przystępny i przekrojowy przegląd dynamicznych modeli zasobów wspólnej puli wykorzystywanych w badaniach eksperymentalnych. Modele tego typu pozwalają w warunkach eksperymentalnych odwzorować, w jaki sposób decyzje jednostek i grup wpływają na regenerację i wyczerpywanie zasobów, a także uchwycić dynamikę współpracy i konfliktów. Opracowanie stanowi pierwsze w literaturze polskiej kompleksowe zestawienie procedur eksperymentalnych uwzględniających dynamikę zasobów naturalnych. Każdy model został opisany z podkreśleniem najważniejszych różnic dotyczących matematycznych reprezentacji zasobów oraz podejść do praktycznej implementacji funkcji wypłat. W pracy omówiono także metody odwzorowywania aspektów instytucjonalnych w badaniach eksperymentalnych oraz najczęściej stosowane metody kalibracji. Monografia może służyć zarówno badaczom projektującym nowe eksperymenty, jak i praktykom zainteresowanym narzędziami do analizy problemów społeczno-ekologicznych. Dzięki interdyscyplinarnemu charakterowi i aktualności ujęcia może stanowić wartościowe źródło wiedzy dla ekonomistów, politologów, ekologów oraz wszystkich, którzy poszukują narzędzi do lepszego zrozumienia problemów związanych z zarządzaniem wspólnymi zasobami. [nota autora]
s. 103
Cytuj jako: Pająk, M. (2025). Dynamiczne dobra wspólne – perspektywa eksperymentalna. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Nota copyright obowiązuje do 30 czerwca 2026. Od 1 lipca 2026 publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).