Preferencje fiskalne w niemieckim podatku dochodowym od osób fizycznych w aspekcie klasyfikacji „wydatków podatkowych” - Hybka, Małgorzata Magdalena (Income Tax Benefits in Germany against the Backdrop of “Tax Expenditures” Definition, 2025)
Cel: W artykule przeprowadzono analizę preferencji uwzględnionych w ramach konstrukcji podatku dochodowego od osób fizycznych w Niemczech oraz oceniono stopień, w jakim integrują się one z globalną koncepcją wydatków podatkowych. Opracowanie uwzględnia najistotniejsze wydatki i preferencje podatkowe, jednocześnie oceniając konsekwencje ich stosowania w postaci ubytku dochodów publicznych. Metodyka: Autorka wykorzystuje metodę porównawczą oraz ekonomiczną analizę prawa, aby zbadać istotę i funkcjonalne aspekty tak zwanych wydatków podatkowych na przykładzie Niemiec. Artykuł oferuje szerszą międzynarodową perspektywę, jednocześnie skupiając się na pojedynczym państwie, aby zidentyfikować potencjalne kierunki rozwoju dobrych praktyk i wskazać ich ekonomiczne implikacje. Wyniki: Wydatki podatkowe mają istotne znaczenie praktyczne, służąc jako kluczowe instrumenty polityki fiskalnej. Ich stosowanie umożliwia rządom osiąganie celów ekonomicznych i społecznych, oferując jednocześnie alternatywę dla bezpośrednich wydatków publicznych. Podejścia przyjęte przez różne kraje Unii Europejskiej – szczególnie te o ugruntowanych tradycjach w tej dziedzinie – oferują cenne spostrzeżenia do opracowywania szerszych rekomendacji na poziomie Unii Europejskiej. Implikacje i rekomendacje: Niemcy były jednymi z pionierów w projektowaniu preferencji fiskalnych zgodnych z globalną koncepcją wydatków podatkowych. Aby zapewnić dobre praktyki dla wspólnego europejskiego podejścia, elementy tej koncepcji powinny zostać włączone do definicji, klasyfikacji i istoty ujednoliconych ram. Jednakże, ponieważ preferencje podatkowe nadal znacznie się różnią w całej UE, przyjęcie skoordynowanego modelu powinno uwzględniać tę różnorodność. Oryginalność/wartość: Artykuł analizuje kwestie wydatków podatkowych, które są omawiane w polskiej literaturze ekonomicznej przede wszystkim z perspektywy koncepcji ukształtowanej w Stanach Zjednoczonych w latach 60./70. XX wieku. Jego treść w pewnym stopniu odzwierciedla ten kierunek badań, bierze jednak również pod uwagę wkład drugiego państwa – mianowicie Niemiec, które odegrały ważną rolę w opracowaniu definicji i klasyfikacji wydatków podatkowych na gruncie prawa europejskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2025; vol. 69, nr 4, s. 43-54
Keywords: podatek dochodowy; preferencje; wydatki; Niemcy; ubytek dochodowy; income tax; tax benefits; expenditures; Germany; revenue loss