Znajomość sposobu funkcjonowania centrów BPO oraz skłonność do outsourcingu procesów biznesowych przedsiębiorców z Polski Wschodniej w czasie pandemii COVID-19 - Kuźmicki, Marek (Awareness of BPO Centres’ Operation and Willingness for Business Process Outsourcing Among Entrepreneurs from Eastern Poland during the COVID-19 Pandemic, 2025)
Cel: Celem opracowania jest określenie, w jakim stopniu przedsiębiorcy z Polski Wschodniej znają sposób funkcjonowania centrów outsourcingu procesów biznesowych. Artykuł umożliwia znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy pandemia koronawirusa COVID-19 zwiększyła skłonność przedsiębiorców z dużych i średnich przedsiębiorstw z województw lubelskiego, podkarpackiego i podlaskiego do korzystania z outsourcingu procesów biznesowych. Metodyka: Badania przeprowadzono techniką badawczą mixed-mode (CATI, CAWI) od lutego do kwietnia 2021 roku na próbie 300 przedsiębiorstw niefinansowych. Wyniki: Ponad połowa respondentów – 66,89% – nie potrafiła określić sposobu działania centrów BPO. Większość przedsiębiorców nie zwiększyła zdecydowanie swojej skłonności do korzystania z outsourcingu procesów biznesowych pod wpływem pandemii COVID-19. Implikacje i rekomendacje: Centra BPO powinny przez działania informacyjne przybliżyć przedsiębiorcom swój sposób funkcjonowania oraz korzyści wynikające z outsourcingu procesów biznesowych. Efektem może być zwiększenie skłonności przedsiębiorców do korzystania z outsourcingu. Oryginalność/wartość: Autor poddał badaniu dotychczas nieanalizowane szeroko zagadnienie dotyczące wiedzy przedsiębiorców na temat sposobu funkcjonowania centrów outsourcingu procesów biznesowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2025; vol. 69, nr 4, s. 55-69
Keywords: outsourcing; procesy biznesowe; przedsiębiorstwa; business processes; enterprise