Start-upy medyczne: finansowanie i organizacyjne wyzwania rozwoju - Prędkiewicz, Katarzyna; Kalinowska-Beszczyńska, Olga (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
Monografia przedstawia interdyscyplinarne ujęcie rozwoju start-upów medycznych, ukazując ich funkcjonowanie na styku innowacji technologicznych, regulacji i finansowania. Autorzy analizują, w jaki sposób wymogi regulacyjne, w szczególności proces certyfikacji wyrobów medycznych, oraz specyfika branży generują zjawisko podwójnej „doliny śmierci”, utrudniające przejście od prototypu do skalowania działalności i pozyskiwania kapitału. Publikacja opiera się na unikatowym materiale empirycznym, pogłębionych wywiadach z założycielami start-upów medycznych oraz badaniach ankietowych, które umożliwiają identyfikację wzorców funkcjonowania oraz finansowych i organizacyjnych barier rozwoju. Stanowi syntetyczne i praktyczne spojrzenie na środowisko, w którym powstają i dojrzewają ważne społecznie innowacje medyczne. Książka skierowana jest do studentów i badaczy reprezentujących nauki społeczne, a także do praktyków życia gospodarczego, w szczególności przedsiębiorców, inwestorów oraz osób odpowiedzialnych za kształtowanie polityki gospodarczej i innowacyjnej. [nota autora]
Cytuj jako: Prędkiewicz, K. i Kalinowska-Beszczyńska, O. (2025). Start-upy medyczne: finansowanie i organizacyjne wyzwania rozwoju. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
s. 154
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Nota copyright obowiązuje do 30 czerwca 2026. Od 1 lipca 2026 publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).
Keywords: startupy medyczne; MedTech; finansowanie; certyfikacja; podwójna dollina śmierci; VOD