Przyszłe horyzonty szkoły: pytania do refleksji w ujęciu międzynarodowym - Gajewska, Larysa; Pobirchenko, Natalia (Future horizons of schooling: questions for reflection in an international context, 2025)
Celem tego artykułu jest pokazanie różnorodności opinii w ujęciu międzynarodowym na temat budowy przyszłej szkoły, różnych podejść do zrozumienia roli nowych technologii informatycznych w tym procesie. Pojawia się szereg pytań dotyczących znaczenia problemu przyszłej szkoły i gotowości społeczeństwa na wyzwania XXI wieku. Autorzy rozpatrują zagadnienie, jak będzie wyglądać szkoła w przyszłości, jaka jest rola nauczyciela w tej szkole. Rozważają też, w jaki sposób współczesne szkoły mogą być wzorem dla przyszłych szkół.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 54(1)/2025, s. 11-27
Keywords: przyszła szkoła; pogląd międzynarodowy; nauczyciel szkolny