Akty sabotażu na morzu jako przejaw działań dywersyjnych w warunkach kryzysu polityczno-militarnego - Czupryński, Andrzej; Lubiewski, Paweł; Safjański, Tomasz; Struniawski, Jarosław; Wiśniewski, Bernard (Acts of sabotage at sea as a manifestation of sabotage activities in conditions of political and military crisis, 2025)
Dywersja stosowana była od zawsze, kiedy dochodziło do orężnej konfrontacji przeciwstawnych stron. Mieści się ona w grupie działań asymetrycznych rozumianych jako te, w których występuje dysproporcja pomiędzy walczącymi stronami. Obejmuje ona swym zasięgiem ląd, powietrze, morze i cyberprzestrzeń. Współczesne zagrożenia dywersyjne podlegają zmianom. Wskazują one na wyraźne zacieranie się różnic pomiędzy klasycznymi środkami walki a tymi, które nie mieszczą się w katalogu militarnych. Sprawia to, że skuteczne przeciwstawienie się im oraz minimalizacja skutków ich wystąpienia wymaga badań naukowych wykorzystujących również otwarte źródła informacji. Z uwagi na korzyści wynikające z jej stosowania dywersja i wszelkie jej przejawy są systematycznie doskonalone. W ostatnich latach, zwłaszcza z chwilą wybuchu wojny rosyjsko-ukraińskiej, obszarem szczególnej aktywności sprawców dywersji są akweny morskie, w tym również Morze Bałtyckie. Powyższe okoliczności sprawiły, że autorzy niniejszego artykułu prezentują w syntetyczny sposób wyniki badań naukowych, które rozpoczęli z chwilą agresji Federacji Rosyjskiej na Republikę Ukrainy.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 54(1)/2025, s. 79-92
Keywords: dywersja; sabotaż; zagrożenie; konflikt; kryzys polityczno-militarny; infrastruktura morska