Wzmacnianie odporności państwa w drodze racjonalizacji działań systemu bezpieczeństwa wewnętrznego - Wiśniewski, Bernard; Gwardyński, Robert (The strengthening of the state’s resilience by rationalizing the activities of the internal security system, 2025)
Czasom współczesnym towarzyszy eskalacja zagrożeń, które, choć dotychczas znane, nie generowały tak poważnego ryzyka z nimi związanego. Na terytorium Polski pojawiła się pandemia koronawirusa SARS-CoV-2, dostrzegalne są zmiany klimatyczne wywołujące katastrofy naturalne, a za wschodnią granicą trwa wojna, której poważne skutki dostrzegalne są również w naszym kraju. Polska podejmuje szereg działań utrzymujących poziom swego bezpieczeństwa, w tym bezpieczeństwa wewnętrznego. Czyni to m.in. na gruncie wzmacniania odporności w drodze racjonalizacji działań systemu bezpieczeństwa wewnętrznego. Efektem tej odporności jest zmniejszenie podatności na zagrożenia zewnętrzne i wewnętrzne państwa mogące zdestabilizować tak funkcjonowanie struktur państwa, jak i jego obywateli. Celem artykułu jest ukazanie racjonalizacji działań systemu bezpieczeństwa wewnętrznego państwa jako środka we wzmacnianiu odporności tego podmiotu.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 54(1)/2025, s. 93-103
Keywords: prakseologia; bezpieczeństwo wewnętrzne państwa; odporność państwa; system bezpieczeństwa państwa; racjonalizacja działań