Rachunkowość - Biernacki, Michał. Redaktor; Kowalak, Robert. Redaktor (Debiuty Studenckie. Rachunkowość, 2022)
Artykuły przygotowane przez studentów kierunku rachunkowość i controlling poruszają zagadnienia z trzech obszarów tematycznych: prawa podatkowego, rachunkowości finansowej oraz finansów. Prezentują one zainteresowania studentów, jednocześnie uwzględniając program studiów. Lektura tekstów pozwala stwierdzić, że rachunkowość jest jedna i nie ma możliwości oddzielenia od siebie prawa bilansowego i prawa podatkowego. Zebrane w książce artykuły pokazują bardzo duży potencjał naukowy studentów, którzy nie boją się zmierzyć z tematami trudnymi, ważnymi i aktualnymi dla praktyki gospodarczej, szczególnie jeżeli chodzi o podatki i rachunkowość. W publikacji omówiono takie zagadnienia, jak: panele fotowoltaiczne jako odrębny środek trwały lub ulepszenie, zobowiązania i rezerwy na zobowiązania według Międzynarodowych Standardów Rachunkowości, perspektywy dalszego rozwoju studentów kierunku rachunkowość i controlling na studiach I stopnia na UEW, przesłanki wprowadzenia faktur ustrukturyzowanych oraz Krajowego Systemu e-Faktur, Polski Ład a podmioty z ewidencją podatkową z perspektywy biura rachunkowego, leasing samochodu a założenia Polskiego Ładu, analiza wpływu inflacji na budżet statystycznego polskiego gospodarstwa domowego w pierwszym półroczu 2021 roku, zobowiązania warunkowe i rozliczenia międzyokresowe, wady i zalety podatkowych grup kapitałowych, Polski Ład: zmiany podatkowe dla przedsiębiorców. [abstrakt z zapowiedzi wydawniczej]
Keywords: firma rodzinna; inflacja; budżet gospodarstw domowych; Polski Ład; podatkowe grupy kapitałowe; biuro rachunkowe; faktury ustrukturyzowane; leasing samochodu