Efekty rozmiarowe w wybranych materiałach ferroicznych oraz metalach - Komar, Jarosław (Politechnika Wrocławska, 2012)
W pracy przedstawiono wyniki badań dielektrycznych, dylatometrycznych i kalorymetrycznych materiałów ferroicznych wprowadzonych w materiały porowate o różnych rozmiarach porów, oraz badania kalorymetryczne metali wprowadzonych w szkła porowate. We wszystkich przypadkach obserwuje się przesunięcia temperatur przemian fazowych i rozmycie związanych z nimi anomalii wielkości fizycznych
Keywords: ferroiki; efekty rozmiarowe; materiały porowate; przemiany fazowe