Logistyka i transport - Brach, Jarosław. Redakcja; Dziaduch, Izabela. Redakcja (Debiuty Studenckie. Logistyka i transport, 2022)
[Tematyka opracowań zebranych w zeszycie jest jednorodna, ale jednocześnie aktualna. W artykułach opisano zagadnienie Przemysłu 4.0, pojęcie inteligentnych fabryk, technologie, które wspierają ich funkcjonowanie, oraz rodzaje integracji w Przemyśle 4.0, przedstawiono sytuację, w jakiej znalazł się globalny łańcuch dostaw oraz konsument, najpierw w kontekście pandemii COVID-19, a następnie w wyniku wojny Rosji z Ukrainą, a także przeprowadzono analizę procesów przyjęcia dostawy oraz kompletacji zamówienia klienta, które realizowane są w magazynie przedsiębiorstwa zajmującego się sprzedażą środków czystości oraz artykułów bezpieczeństwa i higieny pracy. Ponadto przeprowadzono analizę i ocenę infrastruktury transportowej Korei Północnej w porównaniu z czterema innymi państwami azjatyckimi: Wietnamem, Tajlandią, Laosem i Filipinami oraz opisano i porównano cztery gałęzie transportu: drogowy, kolejowy, morski i lotniczy. Kolejne zagadnienie poruszone w zeszycie stanowi ocena dokonana przez klientów, dotycząca elementów przedtransakcyjnych, transakcyjnych i potransakcyjnych logistycznej obsługi klienta Kolei Dolnośląskich. W jednym z artykułów, z zastosowaniem wskaźnika satysfakcji klienta (CSI), dokonano oceny stopnia zadowolenia oraz oczekiwań klientów dotyczących usług przewozowych oferowanych przez MPK Sieradz. W zeszycie przeanalizowano problematykę narzędzi, aplikacji i technologii wspierających optymalizację transportu, a także opisano TMS, platformy i giełdy transportowe, telematykę i technologie używane do analizy danych: cloud comupting oraz big data. Przedmiotem zainteresowania autorów publikujących w zeszycie są również kwestie dotyczące logistyki produkcji filmowej, które omówiono na przykładzie jednego z polskich filmów.] nota autora.
s. 124
Keywords: przemysł 4.0; logistyka ostatniej mili; proces magazynowania; infrastruktura transportowa; jakość usług transportu zbiorowego; narzędzia wspierające optymalizację transportu; logistyka produkcji filmowej