Problemy gospodarki i rynku pracy - Gasz, Małgorzata. Redaktor; Politaj, Adriana. Redaktor (Debiuty Studenckie. Problemy gospodarki i rynku pracy, 2023)
Niniejszy numer „Debiutów Studenckich” składa się z dziesięciu artykułów, stanowiących spójne opracowanie naukowe. Wielopłaszczyznowy charakter publikacji odzwierciedla różne kierunki zainteresowań ich Autorów, którzy szczegółowo omówili następujące zagadnienia: oczekiwania pokolenia Z wobec rynku pracy w zakresie warunków zatrudnienia; praca zdalna jako nowa forma zatrudnienia w Polsce; istota pracy zdalnej ze strony pracownika i pracodawcy; NEET na współczesnym rynku pracy w Unii Europejskiej; nowe i zanikające zawody na współczesnym rynku pracy; wpływ pandemii COVID-19 na zmianę stopy zatrudnienia w krajach Unii Europejskiej; potencjalne koszty i korzyści przystąpienia Polski do strefy euro; wpływ COVID-19 na rynek pracy w Polsce; czynniki kształtujące popyt na karty płatnicze w Polsce; wpływ COVID-19 na branżę gastronomiczną w Polsce na przykładzie województwa dolnośląskiego w latach 2019-2021. Wszystkie artykuły prezentują interesujący punkt widzenia ich Autorów na omawiane zagadnienia oraz stanowią podłoże do dalszych ukierunkowanych badań z zakresu złożoności współczesnych gospodarek.
s. 106
Keywords: rynek pracy; gospodarka; pokolenie Z; NEET; COVID-19; karty płatnicze; strefa euro; praca zdalna