Bezpieczeństwo ekonomiczne osób starszych - wyzwania dla rynku ubezpieczeń w Polsce - Kwiecień, Ilona. Redakcja; Kowalczyk-Rólczyńska, Patrycja. Redakcja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
[Monografia stanowi zbiór tekstów autorstwa polskich ekonomistek i finansistek. Książka zawiera sześć rozdziałów, w których zaprezentowano rozważania na temat bezpieczeństwa ekonomicznego osób starszych w kontekście zmian demograficznych i kryzysów systemów powszechnych systemów ubezpieczeń emerytalnych i zdrowotnych w Polsce. W monografii przedstawiono przegląd rozwiązań podejmowanych systemowo w poszukiwaniu bezpieczeństwa socjalnego; ocenę bezpieczeństwa socjalnego w polskim systemie emerytalnym; analizę polskiego systemu emerytalnego, adekwatności emerytur oraz zapobiegania ubóstwu wśród ludzi starszych; problemy dotyczące finansowania opieki zdrowotnej osób starszych, a także wskazano możliwości rozwoju prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych dedykowanych seniorom. W publikacji przeprowadzono analizę możliwości wykorzystania instrumentu ubezpieczenia prywatnego dla finansowania ryzyka opieki długoterminowej osób starszych na polskim rynku oraz zasady funkcjonowania renty hipotecznej i wyniki badań postaw polskich seniorów wobec wykorzystania tej renty w uzupełnianiu luki emerytalnej. Autorki i redaktorki mają nadzieję, że publikacja przyczyni się do istotnej dyskusji na temat wyzwań, szans dla rynku ubezpieczeń prywatnych, jakie kreują luka w zakresie zabezpieczenia społecznego i przywołane tendencje demograficzne.] z zapowiedzi
s. 124
Keywords: ubezpieczenia emerytalne; ubezpieczenia społeczne; opieka długoterminowa; renta dożywotnia