Migracje Polaków w pierwszych dekadach XXI wieku w kontekście przemian społeczno-gospodarczych. Wybrane zagadnienia - Dolińska, Alicja. Redakcja; Jończy, Romuald. Redakcja; Rokitowska-Malcher, Justyna. Redakcja (Migrations of Poles in the first decades of the 21st century in the context of socio-economic transformations. Selected issues, 2025)
W monografii podjęto temat współczesnych procesów migracyjnych w Polsce w dynamicznie zmieniających się realiach społeczno-gospodarczych pierwszych dekad XXI wieku. Autorzy ukazują, jak transformacje związane m.in. z integracją europejską, globalizacją, digitalizacją i przemianami rynku pracy przeobraziły wzorce mobilności Polaków, nadając migracjom zarówno wymiar reaktywny, jak i generatywny – pogłębiający depopulację oraz zróżnicowania przestrzenne. Książka składa się z trzech części poświęconych: migracjom edukacyjnym młodzieży, migracjom wewnętrznym oraz migracjom zagranicznym i powrotnym. Autorzy analizują m.in. uwarunkowania wyborów edukacyjnych i odpływu kapitału ludzkiego z regionów peryferyjnych, przemiany obszarów wiejskich po akcesji do UE, międzypokoleniowe różnice w motywacjach migracyjnych, a także wpływ mobilności na spójność społeczną. W podsumowaniu podkreślono złożoność współczesnych migracji oraz potrzebę interdyscyplinarnych badań nad ich konsekwencjami. [nota autora]
s. 138
Cytuj jako: Dolińska, A., Jończy, R., Rokitowska-Malcher, J. (red.). (2025). Migracje Polaków w pierwszych dekadach XXI wieku w kontekście przemian społeczno-gospodarczych. Wybrane zagadnienia. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Nota copyright obowiązuje do 30 czerwca 2026. Od 1 lipca 2026 publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).
Keywords: migracje; depopulacja; zmiany demograficzne; nierówności przestrzenne; peryferyzacja