Różne techniki prezentacji powiązań kategorii zmiennych niemetrycznych - Stanimir, Agnieszka (Different techniques of graphical presentation of non-metric data categories, 2012)
Celem artykułu jest zaprezentowanie oraz sprawdzenie użyteczności stosowania jednocześnie kilku metod wielowymiarowej analizy statystycznej w badaniu powiązań zmiennych niemetrycznych. Przy wyborze prezentowanych metod głównym aspektem była możliwość znajdowania relacji między kategoriami zmiennych. W artykule omówiono algorytmy analizy korespondencji, wykresów mozaikowych, wykresów powiązań oraz drzew klasyfikacyjnych. W pracy wyróżniono aspekt aplikacyjny. Przeprowadzenie badań na rzeczywistych danych dotyczących wiedzy i umiejętności gimnazjalistów umożliwiło sprawdzenie użyteczności wspomnianych narzędzi. Dzięki zastosowaniu wybranych metod wyróżniono najbardziej i najmniej charakterystyczne poziomy wyniku egzaminacyjnego wśród gimnazjalistów z uwzględnieniem podziału ze względu na płeć i miejsce zdawania egzaminu
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 3 (37), s. 9-25
Keywords: zmienne niemetryczne; wykresy mozaikowe; wykresy powiązań; analiza korespondencji; drzewa klasyfikacyjne; non-metric data; mosaics displays; association plots; corespondence analysis; classification trees