Struktury klastrowe w gospodarce przestrzennej - wybrane korzyści i problemy rozwoju w skali lokalnej i regionalnej - Heffner, Krystian; Klemens, Brygida (Cluster structures in spatial economy - chosen benefits and problems of development on the local and regional scale, 2011)
W początkowej części artykułu skupiono się na przybliżeniu uwarunkowań teoretycznych funkcjonowania klastrów i inicjatyw klastrowych (definicja klastra, inicjatywy klastrowej, model potrójnej helisy i cykl życia klastrów). Wskazano podstawowe bariery w pobudzaniu i wspieraniu rozwoju struktur klastrowych, dokonując ich podziału (ze względu na typy barier oraz głównych członków sieci) i akcentując główne problemy. Ponadto – opierając się na przeprowadzonych badaniach empirycznych (wywiadach pogłębionych z animatorami inicjatyw klastrowych, zwłaszcza regionu opolskiego) – zdefiniowano podstawowe korzyści z funkcjonowania klastrów i inicjatyw klastrowych dla regionu, przedsiębiorców i lokalnej społeczności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 56-64
Keywords: inicjatywa klastrowa; rozwój lokalny i regionalny; kapitał społeczny; bariery rozwoju struktur klastrowych; korzyści z funkcjonowania klastrów; cluster initiative; local and regional development; social capital; barriers of cluster structures development; cluster functioning advantages